Referat fra møte i TAF og AAF 7. desember 2000

Tilstede 24 stk.

Hovedforedraget denne kvelden ble holdt av Thomas Jacobsson med tittelen Teleskoptyper og valg av kikkerter.

Han fortalte om ulike typer teleskop og om deres egenskaper. Reflektorens (speilteleskopets) styrke er f.eks. stor lyssamlende evne for en billig penge. Den egner seg derfor svært godt for "deep sky"-observasjoner hvor objektene er svake. Refraktoren (linsekikkerten) gir svært god kontrast og skarphet. Den er derfor utmerket til sterke objekter som planeter, månen, sola og dobbeltstjerner og stjernehoper. Ulempen er at den er dyr pr cm åpning (linsediameter). Dessuten kan den være upraktisk for objekter høyt på himmelen fordi du ser gjennom enden av en lang kikkert. Okularet kommer derfor lavt.

Det er viktig å vurdere bruksområdet når en skal velge seg kikkert/teleskop jfr. det som er sagt ovenfor. Et stødig stativ (montering) er helt avgjørende for et godt resultat. Fotografering krever nesten ekvatorialmonterte teleskoper som er dyre monteringer. Dersom man ikke skal fotografere, så er de billigere Altazimuth monteringene gode nok. Okularfatning og okularer er også helt avgjørende for gode teleskoper.

Det finnes en mengde typer og merker å velge i. Dette er ikke lett. Det viktigste er å velge et merke du selv tror du blir fornøyd med etter å ha undersøkt grundig med folk som vet litt om dette. Thomas Jacobsson er en slik person.

Konklusjon: spør deg selv om hva du er interessert i å se. En vanlig prismekikkert er også bra!! Men for å kunne se svake objekter må en ha større kikkert/teleskop. Kjøp ikke for dyrt første gang. Sjekk om det er så moro som du tror. Mange blir skuffet fordi de ikke ser objektene så flott som de er vant med å se dem i blader og filmer. Det er tross alt små kikkerter vi kan bruke som hobbyastronomer.

Etter hovedforedraget var det demo av Skymap Pro og visning av bilder av observatoriet. Det er nå straks ferdig til bruk.

Birger Andresen har dessuten holdt foredrag for 4.klasser fra Ila skole først på desember.

Det var meningen det skulle være observasjon ute på gården til medlem Eli Rø (Leira/Bjørkmyr), men pga dårlig vær måtte det holdes inne med PC i stedet.

Tove, referent