Referat fra medlemsmøte i TAF 19. september 2006

Generelt
Det var 17 personer til stede. Terje Bjerkgård var møteleder.

Nye medlemmer/møtedeltakere
Ljubomir hadde med seg en dame som gjest. Denne gang glemte vi utrolig nok "presentasjonsrunden", så da blir med disse sparsomme opplysningene i møtereferatet.

Opplevelser siden siste møte

Følgende ting ble nevnt :

  • Tom Reidar Henriksen : Kort oppsummering av Hjerkinn-turen. Det henvises til Corona nr. 3/06 for detaljert rapport. Spesielt nevnt ble laserpekershowet (utrolig effekt ved å sveipe laserstrålene over våte gresstuster i mørket) og Erlend Rønnekleivs imponerende program for å finne feltet til et bilde som Bengt Erik Erlandsen hadde tatt (se Corona).
  • Birger Andresen : Erlend Langsrud og jeg har vært på observatoriet i Bratsberg og tatt noen bilder. Forholdene var ikke særlig gode med både dis og sjenerende måne, men det blir OK bilder allikevel.

Meddelelser

  • Foto Schrøder ved Roger Nordvik selger 8" Celestron Schmidt-Cassegrain f/10 teleskop (modell Super-Polaris) til ca. kr. 5000,-. Inkludert er hode til EQ-5 montering (ikke stativ), 26mm øyestykke, søkekikkert og original koffert. Dette virker som et godt kjøp.
  • Erlend Rønnekleiv selger E5-montering (kr. 2000,-) og diverse Losmandy-deler (pris må diskuteres). Tingene selges separat. Dette virker også som gode kjøp.

Annet

  • Etter foredraget var det sosialt samvær med servering av kaffe og kaker. Herman Ranes og Hilde Søderholm hadde bakt.
  • Birger viste et utrolig flott bilde av siluettene til ISS + romfergen mot solskiven. Det var tatt 18/9-06 av Thierry Legault fra Normandie i Frankrike. Birger viste også et bilde han selv hadde tatt i primærfokus med C-11’en i Bratsberg av Beta Andromedae og galaksen NGC 404. Bildet hadde en kometlignende refleks fra Beta Andromedae. Noen andre bilder tatt samme kveld ble også vist, men Birger hadde tullet med opplasting av behandlede bilder. Derfor var masse detaljer usynlige på raw-bildene.
  • To stk "Astronomi" nr. 6/2006 var mottatt som gave fra Norsk Astronomisk Selskap. Disse ble solgt til kr. 40,- pr. stk. Et antall tidligere nr. av "Astronomi" ble gitt bort.
  • Corona nr. 3/06 ble delt ut sammen med møteprogram for resten av høstsesongen.

Foredrag - "Fjernstyrt astrofotografering via internett" av Erlend Rønnekleiv (TAF).
Erlend har stor interesse for, og kunnskap om, fotografering og digital billedbehandling. Han er ganske fersk innen astrofotografering. Erlend har vært TAF-medlem siden 1. januar 2005.

Foredraget var delt i to; en del om hvordan man kan fotografere stjernehimmelen ved å leie og å fjernstyre teleskop via internet, og en del billedbehandling. Det ble først gitt informasjon om tre nettsteder hvor man kan leie teleskoptid. Det beste av disse var "Rent-a-Scope" (RaS) som har fem kvalitetsteleskop i USA og to i Australia. Tekniske data for teleskop og CCD-kamera samt pris ble gjennomgått. Prosedyre for bruk av teleskopene ble vist. Online demonstrasjon ble oppgitt fordi de to teleskopene i Australia var lukket pga. overskyet vær (det var lyst i USA) inntil Eddie fra supportavdelingen i Australia ringte opp Erlend på PC’en ti minutter etterpå for å fortelle at det plutselig hadde klarnet opp. Så da ble det en flott online demonstrasjon allikevel. Kulehopen NGC 104 ble fotografert på tross av at Eddie advarte via tekstmelding på PC’en mot at den stod relativt lavt på himmelen. Det ble tatt 9 bilder a 1 min; tre med L-filter og to av hver med R, G og B filter. Et ubehandlet enkeltbilde med L-filter ble vist, mens det ikke ble tid til å kombinere bildene og annen billedbehandling på møtet. Eksempler på billedbehandling ble i stedet vist med andre meget flotte bilder som Erlend har tatt med ulike RaS-teleskop tidligere.

Erlend fortalte om de største feilkildene ved digital astrofotografering og om hvordan man kan minimalisere disse. Det gikk på alt fra bias, mørkestrøm (darkframe) og optiske svakheter i kikkerter (flatfield), til kvantestøy, hot og cold pixler (piksel-feil), støyfjerning via Neat Image og fremheving av detaljer i mørke partier eller lyse partier av bildene (gamma-justering) ++.

Til slutt viste Erlend en lyskurve han hadde tatt opp under en exoplanet-passasje foran stjernen HD 189733 i Vulpecula (se side 17 i Corona nr. 3/06).

For detaljer henvises det til artikkel skrevet av Erlend i Corona nr. 3/06, side 12-17, om fjernstyrt astrofotografering og til en kommende artikkel om billedbehandling av samme mann.

Det var ivrig diskusjon om fjernstyrt astrofotografering og andre astronomirelaterte tema over litt mat og drikke etter foredraget. Tom Reidar Henriksen var "kjøkkensjef".

___________________________

Birger Andresen, Referent
20. september 2006