Referat fra medlemsmøte i TAF 25. september 2007

Generelt
Det var 20 personer til stede. Birger Andresen var møteleder, og ønsket velkommen.


Nye medlemmer/møtedeltakere

Det var ingen nye medlemmer eller møtedeltakere til stede på møtet.

Opplevelser siden siste møte

  • Eric Jensen har fått oppover sin 15-tommers Dobson-monterte reflektor og han og Birger Andresen fikk sett i denne sist uke oppe på den nye standplassen ved observatoriet. Eric fortalte om objektene de hadde observert. Et av høydepunktene var Slørtåken i Svanen (Cygnus), som virkelig var flott og med mange fine strukturer med bruk av et OIII filter. Stephans kvintett som er 5 tette galakser i stjernebildet Pegasus ble også observert. M71 er en svært åpen kulehop i Pilen (Sagitta) og denne var også flott. I Andromedagalaksen (M31) var et støvbånd tydelig å se. Kulehopen M13 viste et mylder av stjerner og Kattøyetåken i Dragen (Draco) var intenst grønn. M82, en irregulær galakse i Store Bjørn (Ursa Major), viste mange strukturer i støvbåndene i sentrum av galaksen.
  • Erlend Langsrud viste et bilde av Slørtåken tatt oppe fra observatoriet gjennom 66mm refraktor med et modifisert DSLR kamera. Erlend har ved hjelp av oppskrift på internett fjernet IR-filteret foran chip’en. Han hadde visst hatt noen nervepirrende timer før han fikk det til. Dette filteret hindrer lys fra den rødeste delen av spekteret, et lys som sendes ut fra mange hydrogentåker.
  • Bengt Erlandsen hadde sett kulehopene M2 og M15 i henholdsvis Vannmannen (Aquarius) og Pegasus og syntes de var meget flotte i teleskopet. Han hadde også med noen fine bilder på papir som ble sendt rundt. De ble tatt på Hjerkinn da det var TAF-tur sist.

Meddelelser

  • Birger Andresen informerte om Einar Normanns bortgang 3. september. Hans engasjement og store kunnskap vil bli savnet på møtene.
  • Terje Bjerkgård informerte om turen til Røros 5.-7. oktober.

Annet

  • Birger Andresen informerte om og sto for startskuddet for teleskopaksjonen. Dersom mange bidrar litt og de mest ivrige med større beløp, så når vi målet om en ny 14-tommer på observatoriet. Stein Wasbø har nå lagt ut informasjonen sentralt på TAF-veven.
  • Til slutt var det sosialt samvær med servering av kaffe og kake bakt av Herman Ranes. Den smakte som vanlig fortreffelig. Tom Reidar Henriksen tok "kjøkkentjenesten" sammen med Ljubomir Nestorovic.

Foredrag - "R Coronae Borealis stjerner - Stjerner som tidvis innhylles i skyer av sot" av Birger Andresen (TAF)

Sammendrag : R Coronae Borealis stjerner er blant de mest interessante stjernene vi kjenner. Med typisk to-tre års mellomrom faller de plutselig inntil 8 magnituder fordi de feller ut fine sotpartikler og danner skyer av sot som blokkerer lyset fra stjernen. Utbruddene er svært uregelmessige og forskjellige fra gang til gang. Det er også tiden mellom to utbrudd. Dette gjør dem til favorittobjekter for mange observatører av variable stjerner. Stjernene er ekstremt fattige på hydrogen, og har uvanlig mye karbon på overflaten. Vi kjenner kun noen titalls stjerner av denne typen. Det er derfor mye vi ennå ikke vet om dem.

Det henvises til artikkel og powerpoint foredrag på TAF-VEVEN http://www.taf-astro.no/arkiv/artikler/stjerner/RCB_stjerner.htm. Artikkelen finnes også i vårt medlemsblad, Corona nr. 3/2007.

Det var mange spørsmål både under og etter foredraget.

___________________________

Terje Bjerkgård, referent
25. september 2007