Referat fra medlemsmøte i TAF 8. oktober 2009

 

Generelt

Møtet ble holdt i Autronicahallen på Lade. Det var 30 personer til stede. Birger Andresen var møteleder. Tom Reidar Henriksen, Terje Bjerkgård og Ljubomir Nestorovic var ”kjøkkensjefer”.

 

Nye medlemmer/møtedeltakere.

Følgende personer var på sitt første TAF-møte; Steinar Thune Christensen og Øyvind Almelid (nye medlemmer) og Iver Brevik, Jørgen G. Bosoni og Morten Åsmul. De ble ønsket hjertelig velkommen.

 

Opplevelser siden siste møte.

Følgende ting ble nevnt:

 

Meddelelser.

 

Annet.

 

Foredrag – Ekstrasolare planeter (av Professor Øyvind Grøn - Høgskolen i Oslo, Universitetet i Oslo og Norsk Astronomisk Selskap).

 

Om foredragsholderen
Øyvind Grøn er professor i fysikk ved avdeling for ingeniørutdanning ved Høgskolen i Oslo. Han har brukt mye tid og ressurser på å formidle sin kunnskap om verdensrommet i popularisert form. Hvert år siden 1997 har han gitt ut sine "Nyhetsbrev om stjerner og Universet" der han samler opp de største nyhetene fra det siste året. Han holder også populære astroforedrag ved ingeniørutdanningen, i tillegg til at han foreleser ved Universitetet i Oslo. Han publiserer artikler i alt fra seriøse forskningstidskrifter til populærvitenskapelige blader. Han er fast skribent i Norsk Astronomisk Selskap sitt tidsskrift "Astronomi" og i tidsskriftet Fra Fysikkens Verden. Professor Grøn holdt i oktober 2005 et fengende foredrag for TAF om "Vårt verdensbilde ved tusenårsskiftet", og gjentok suksessen i oktober 2006 med et foredrag om universets ekspansjon og i september 2008 med foredraget "Astronomi og klima".

 

Temaer som ble gjennomgått

 

 

Det var ivrig diskusjon under foredraget. Etterpå ble det dessverre ikke tid til spørsmål fordi Professor Grøn måtte rekke fly med planlagt avgang kl. 21:30 fra Værnes.

 

Plansjene fra foredraget (drøyt 5 MB) kan lastes ned via

 

    http://www.taf-astro.no/aktivitet/moter/referat/2009/fd09okt.pdf

 

___________________________

Birger Andresen, Referent

12. oktober 2009.