Melkeveien
Up ] Orion ] Bootes ] [ Perseus ] Lyren ] Melkeveien ]

 

Dette er legenden om hvordan Melkeveien ble laget. Om ikke annet, viser den at det ikke var noe i veien med de gamle grekeres fantasi.

Denne versjonen er basert på Maj Samzelius' bok "Helter og monstre på himmelhvelvingen".

Den store krigeren Herkules var sønn av Zevs, gudenens Gud, og en jordisk kvinne. Han var ikke udødelig fra fødselen av siden han ikke hadde to guder som foreldre. Dette ville gjerne guden Hermes, gudenes budbringer - han med de flyvende sandalene, gjøre noe med. Og løsningen var å la Herkules drikke gudemelk fra sjefsgudinnen (og Zevs' hustru) Heras bryst.

Men dette var ikke helt enkelt fordi Hera var svært sjalu. Hun hatet Herkules fordi han var Zevs' uekte sønn, og hun ville ham intet godt. Derfor så ikke Hermes annen råd enn å snike seg opp til Hera mens hun sov, for så å legge den lille Herkules inntil hennes bryst uten at hun merket det.

Når var tydeligvis ikke Herkules mindre glupsk enn babyer flest. Ja det er vel faktisk grunn til å tro at han kanskje var enda verre. I hvertfall drakk han deg god og mett, og mettere enn mett. Og da han hadde både mage og munnen mer enn full av melk, viste Hera tegn til å våkne. Hermes skjønte at nå var det fare på ferde. For om Hera fikk vite hva som hadde foregått, ville det nok gått både ham og Herkules meget ille.

Derfor grep han tak i Herkules det forteste han kunne og fløy vekk på himmelen ved hjelp av sine flyvende sandaler. Så fort gikk det, og så hardt holdt han rundt Herkules, at masse melk sprutet ut av ungens munn. Og hver en dråpe ble til en stjerne på himmelen. Det er alle disse stjernene vi den dag i dag kan se på himmelen som Melkeveien.

En annen legende sier at Melkeveien var den veien folk måtte gå for å komme opp til gudene, og at enkeltstjernene i og nær denne var leirbål hvor folk kunne varme og hvile seg på sin slitsomme ferd.

Herkules, som altså laget Melkeveien, er plassert ved siden av Lyren, det fantastiske harpelignende instrumentet som guden Apollo hadde gitt til Orfevs.

Orfevs brukte Lyren for å hente sin elskede Evrydike hjem igjen fra dødsriket hvor guden Hades hersket. Denne lille harpen laget nemlig en så vidunderlig musikk at selv trærne trakk opp sine røtter og fulgte etter Orfevs når han spilte. Ingen kunne gjøre noe ondt når Orfevs spilte på Lyren. Selv uhyrene i dødsriket klarte Orfevs å holde unna ved å slippe på Lyren. Men Evrydike mistet han tilbake til dødsriket fordi han ikke greide å etterkomme Hades' krav om at han ikke skulle se på henne før de begge var helt ute av dødsriket. Dette kravet var det jo ikke lett å etterkomme når Hades sørget for at både Evrydikes stemme og den hånden Orfevs fikk holde henne i på tur ut var helt ugjenkjennelig.

_________________________

Sist oppdatert : 02. mai 1999.