Orion
Up ] [ Orion ] Bootes ] Perseus ] Lyren ] Melkeveien ]

 

Legenden om Orion.

Denne legenden fra Gresk mytologi forbinder åtte stjernebilder; jegeren Orion, hans to hunder Sirius (Store Hund) og Procyon (Lille Hund), haren Lepus, Tyren, Skorpionen, Store Bjørn og Lille Bjørn. De syv søstrene, Pleiadene, har også en sentral plass i denne legenden som forteller hvordan alle disse havnet på himmelen. 

Denne versjonen er basert på Maj Samzelius' bok "Helter og monstre på himmelhvelvingen".

En tidlig vårdag den fryktede jegeren Orion, sønn av Poseidon, havets gud jaktet i skogen fløy en fugl opp fra skogbunnen. Den hadde sett at Orion var på vei rett mot redet dens med eggene. Den tryglet Orion om å spare eggene, men Orion tråkket på reiret med vilje for å demonstrere hvordan det gikk med den som våget å komme i hans vei. Fuglen fløy mismodig inn i skogen hvor den traff vårens gudinne Ostara som sang om hvordan blomstene spiret og fuglene bygde rede. Hun trøstet fuglen, men den var så lei seg at den ba om å bli omvandlet til et dyr som kunne løpe fra og lure Orion. Og slik ble fuglen til haren Lepus.

En dag traff Lepus Pleiadene som var sju døtre av Pleione og kjempen Atlas som var dømt av gudene til å holde jorden og himmelhvelvingen oppe på sine skuldre. De bandt blomsterkranser og danset for sin hellige okse (tyr), Taurus. Haren advarte dem mot Orion og hans trofaste hunder Procyon og Sirius som nærmet seg. Akkurat i tide fikk de løsnet tauet som tyren var bundet med, og den sprang iveg. Orion og hundene hans skulle legge etter Tyren da haren begynte å løpe rundt og mellom bena til Orion. Hundene satte etter haren, og til slutt snublet Orion i en av hundene. Han datt i bakken med et voldsomt brak mens haren og hundene forsvant inn i skogen.

De sju Pleiadene begynte å le. Da ble kjempen Orion rasende, for ikke bare hadde jakten mislyktes, men nå ble han også ledd av. Han styrtet etter dem til huset hvor de søkte tilflukt, og slo istykker taket for å fange dem. Da ba Pleiadene om at Afrodite skulle omvandle dem til duer som var hennes fugl slik at de kunne fly i sikkerhet opp mot himmelen. De rømte til slutt til Afrodites tempel hvor de fikk i oppdrag å fly mat (ambrosia) og drikke (nektar) til gudene. Som takk ble Pleiadene plassert på stjernehimmelen like ved Tyren slik at de kan fortsette å binde blomsterkranser og danse for ham i all evighet. Samtidig beskytter Tyren dem med hornene mot Orion som er på motsatt side av Tyren på himmelen i forhold til Pleiadene. Og det kan trengs, Orion er fremdeles på jakt etter Pleiadene der han halser etter dem på himmelen hver natt.

En annen legende sier at Orion "jaktet" på Pleiadene fordi han hadde forelsket seg i en av dem, Merope, men at hun ikke ville ha noe med han å gjøre.

Orion ble en slik pest og plage for alle dyrene i skogen at noe måtte gjøres om ikke alt dyreliv skulle gå tapt. Haren Lepus overtalte til slutt den store hunnbjørnen Kallisto til å påkalle hjelp fra Gaia, jordens mor. Hun sendte Skorpionen fra nedgangen til dødsriket, Hades, som drepte Orion med giften sin med et stikk i foten.

Artemis, jaktens og dyrenes gudinne, ble svært lei seg over at Orion var død. Men i stedet for å vekke ham til live igjen for å fortsette sine grusomme herjinger i skogen, gjorde hun ham heller udødelig ved å kaste ham opp på himmelen. Og hundene hans må følge ved hans side, forklarte hun, og plasserte dem rett bak ham på himmelen. Og Skorpionen må også bli udødelig fordi han hjalp dere, fortsatte hun. Men ham sendte hun til en annen del av himmelen slik at det aldri mer skulle bli strid mellom den og Orion. Store Bjørn satte hun på himmelen sammen med sønnen sin Lille Bjørn for å vokte Orion.

Nå var det bare haren Lepus igjen. Den skulle få plass ved Orions føtter hvor den kunne fortsette leken med å lure jeger og hunder. Men haren ba pent om først å få leve ferdig resten av sitt jordiske liv. Og det fikk den.

Men Lepus savnet så veldig å bygge reir og legge egg som den hadde gjort som fugl. Vårens gudinne, Ostara, spurte derfor haren om den ville bli fugl igjen, men det ville den ikke. I stedet ba hun Lepus om å legge seg på redet den hadde bygd. Hun pustet på Lepus tre ganger, og vips så var det tre egg i redet. Heretter skal du få legge egg en gang i året, sa hun, i påsken. Og slik ble påskeharen til (Ostern (tysk) = Easter (engelsk) = påske er begge avledet av Ostara).

________________________

Det finnes en annen legende fra Gresk mytologi som gir en helt annen forklaring på hvordan Store og Lille Bjørn endte opp på himmelen denne finner du her.

________________________

Sist oppdatert : 13. mai 1999.