Perseus
Up ] Orion ] Bootes ] [ Perseus ] Lyren ] Melkeveien ]

 

Historien om Perseus.

Denne legenden fra Gresk mytologi forbinder seks stjernebilder; Perseus, hans hustru Andromeda, hans svigermor og svigerfar, Dronning Kassiopeia og Kong Kefeus, havuhyret  Cetus og den bevingede hest Pegasus.

Denne versjonen er basert på Maj Samzelius' bok "Helter og monstre på himmelhvelvingen".

I følge Gresk mytologi var Perseus sønn av Zevs og den vakre Danae, datter av kongen i Argos i Hellas. Legenden sier av Orakelet hadde spådd at Perseus skulle forvolde bestefarens død. Kongen låste derfor Danae og Perseus inne i en bronsjebeslått kiste og sendte dem til havs i håp om at han aldri mer skulle se dem igjen.

Langt om lenge drev kisten i land på øya Serifos hvor Polydektev var en ondskapsfull konge. Hans eldre bror, fiskeren Dictys, befridde Danae og Perseus, og gav dem opphold i sitt hus. Polydektev hatet Perseus fordi moren hadde nektet å bli hans hustru fordi hun ikke ville forlate Perseus slik Polydektev krevde. Han lurte derfor Perseus til å love at han skulle bringe kongen en hvilken som helst gave. Han forlangte da at Perseus skulle dra til de fryktelige Gorgonenes rike i en mørk avkrok av verden og bringe tilbake hodet til Medusa, den styggeste av de tre Gorgon-søstrene. Hun var så motbydelig stygg at alle som så på hennes hode i ren frykt ble omvandlet til stein.

På veien fikk Perseus låne skjoldet og sverdet til Athene, visdommens gudinne. Han fikk også låne de bevingede sandalene til Hermes, gudenes budbringer, og hjelmen til Hades, dødsrikets hersker. Denne hjelmen var slik at den som bar den var usynlig. Athene sa at Perseus trygt kunne se på Medusa's speilbilde i det blankpolerte skjoldet, men at han under ingen omstendigheter måtte se direkte på henne.

Med disse hjelpemidlene klarte Perseus å kappe hodet av Medusa. Mens han rømte fra hennes to rasende søstre steg den bevingede hesten Pegasus opp fra der Medusas blod møtte havet. På Pegasus' rygg unnslapp Perseus de to gjenværende Gorgon-søstrene.

På turen hjem oppdaget Perseus prinsesse Andromeda av Etiopia lenket til en klippe ved havet. Hun skulle ofres til havuhyret Cetus som Poseidon, havets gud, hadde sendt som straff til Etiopias befolkning fordi den innbilske dronning Kassiopeia hadde fornærmet Poseidon's døtre, havnymfene. Dette hadde hun gjort ved å påstå at hun var vakrere enn dem. Kong Kefeus hadde fått vite av Oraklet at intet annet enn å ofre deres datter til havuhyret kunne blidgjøre Poseidon.

Perseus ble hodestups forelsket i den vakre Andromeda ved første øyekast. Han tok opp kampen med havuhyret, men først etter at han hadde fått Kong Kefeus' ord på at han fikk gifte seg med Andromeda dersom han reddet henne samtidig som han befridde Etiopia fra Cetus fryktelige herjinger. Etter hard kamp fikk han forvandlet Cetus til en stor og steinfylt øy ved å ta opp Medusa's hode fra sekken sin og vise det til havuhyret.

Etter bryluppet tok Perseus med seg sin hustru tilbake til Serifos hvor han fortalte den onde kongen Polydektev at han hadde Medusa's hode i sekken. Kongen og hans venner trodde ikke at han hadde klart det umulige, og insisterte på å få se hodet. Så ble de til stein, alle som en, unntatt Persevs som selvfølgelig sørget for å se bort. Deretter ble Dictys konge som han alltid skulle ha vært.

Senere gikk profetiene om at Perseus skulle forvolde bestefarens død i oppfyllelse når gudene blåste en diskos som Perseus kastet på et idrettstevne ut av retning slik at den traff bestefaren.

På himmelen finner vi Perseus med Medusa's hode pekende ned mot havuhyret Cetus fra sin ene hånd. Medusas øye er Algol, djevlestjernen. Ved sin side har Perseus sin hustru Andromeda med sine lenker rundt håndleddene. Over henne igjen finner vi Dronning Kassiopeia og Kong Kefeus. I forlengeslen av Andromeda flyr Pegasus, den flyvende hest, opp fra havet hvor også Fiskene og Vannmannen er plassert.

Under og mellom Pegasus og Perseus finner vi forøvrig den flyvende Væren Aries som i følge Gresk mytologi reddet søskenene Frixos og Helle fra den slemme stemoren Ino's vrede. Men det er en annen historie som kanskje kommer inn på TAF-VEVEN senere.

___________________________

Sist oppdatert : 02. mai 1999.